Ракот на дебелото црево е еден од најраспостранетиот облик на рак кај мажите и жените. На универзитетот во Аделаила во Австралија, истражувачите откриле дека лауринска киселина (која го сочинува скоро 50 проценти кокосово масло) уништува преку 93 отсто од клетките на ракот на дебелото црево кај луѓето после 48 часа од третманот.
Интересно е дека лауринската киселина пуштала отров во клетките на ракот што истовремено предизвикувало оксидаивен стрес, а со тоа значително се намалува нивото на глутатитон (кој им е потребен на клеткте на ракот за заштита од оксидативниот стрес).
Лауринската киселина обично се наоѓа во мајчиното млеко, а претставува масна киселина која го поддржува имуниот систем и има антибактериски својства.
Клиничките студии на Американското друштво за исхрана покажуваат дека мастите во кокосовото масло „може да бидат корисни во лекување и спречување на состојби како што се дијабетес, остеопороза, вирусни болести (мононуклеоза, хепатит Ц, херпес, …), болести на жолчното кесе, Кронова болест и рак.“
Докажано е дека кокосовото масло ги намалува несаканите ефекти од хемотерапија и дека го подобрува квалитетот на животот на пациентите со рак.
Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.