| четврток, 6 декември 2018 |

Модри патлиџани полнети со месо и пченка

im4

Модите патлиџани не се користат само за мусака или за зимница (мали модри патлиџани, со морков, целер и лук се вистинско уживање), туку често пати се користат и за полнење. Ви предлагаме да ги направите со мелено месо, пченка и грашок.

Состојки:

500 грама мешано мелено месо

250 грама пченка

2 големи модри патлиџани

1 главица кромид

2 чешниња лук

4 зрели домати

100 грама грашок

100 грама сирење

Оригано, сол, бибер, маслиново масло

Подготовка:

Доматите прелијте ги со врела вода, извадете им ја кората и исечкајте ги на коцки. Потоа исчистете го кромидот и насечкајте го на коцки.

На загреаната тава во која сте ставиле маслиново масло, сипајте го кромидот да се пржи. Кога ќе омекне и ќе се карамелизира, додајте го месото, па потоа пченката, грашокот, доматите. Посолите и оставете ја оваа смеса полека, на тивок оган да се готви.

Кога пченката ќе омекне, смесата која се готвела е готова.

Модриот патлиџан пресечете го на половина. Со лажица исчисете ја внатрешноста на модриот патлиџан и потоа наполнете со смесата од месо.

Загрејте ја рерната на 180 степени. Во тава за печење ставете хартија за печење, па потоа ставете ги патлиџаните. Попрскајте со маслиново масло и ставете ги во рерна да се печат дваесетина минути, односно додека не омекнат патлиџанитте. Потоа, извадете ја тавата и на патлиџаните изрендајте сирење и врратете ги назад во рерна додека сирењето не се стопи.

Republika.mk - содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.

Top